Barnvagnens utveckling genom tiderna.

En barnvagn för jogging, uppfanns 1983 och är den ursprungliga trehjuliga joggingbarnvagnen. De flesta moderna barnvagnar har utvecklas från denna ursprungliga designen.

Termen liggdel blev vanligare i Storbritannien efter införandet av lättare enheter med avtagbara bärselar på 1970-talet. Tidigare var barnvagnarna större och tyngre och hade använts sedan de infördes i viktorianska eran. När de utvecklats genom åren kom system för stötdämpning till, vilket gjorde åkturen smidigare för både barnet och den som drar den.

Barnvagn var populärt och termen användes i Storbritannien mellan dess uppfinning och tidigt 1980-tal, då en mer kompakt design som kallas buggy blev blev trendig. Den var gjord som en bekväm och hopfällbar aluminiumram. Detta blev patenterat 1965 då barnvagn var den vanliga termen i Storbritannien, men blev alltmer ersatt av buggyn. På amerikansk engelska är buggy synonymt med barnvagn. Nyare versioner kan konfigureras för att bära en baby som ligger ner, som en låg barnvagn och även konfigureras för att bära barnet i framåtvänt läge.

En mängd tvillingsittvagnar har tillverkas, en del avsedda för barn i samma ålder t.ex. tvillingar, och en del för barn med en liten åldersskillnad. Trillingbarnvagnar är ett ganska nytt tillägg, beroende på antalet flerbarnsfödsel har varit på uppgång. Här hittar du en modern barnvagn, barnvagnshuset.net.

Ett resesystem är vanligtvis en uppsättning som består av ett chassi med en löstagbar babystol eller liggdel. En fördel med ett resesystem är att det fristående chassit när det är hopfällt, blir vanligtvis mindre än andra typer, för att kunna transporteras i en bil. Dessutom kan barnsitsen kopplas loss från en bas avsedd att stanna i en bil, och fungerar då som bilbarnstol. Detta medger en ostörd rörelse av barnet, in i eller ut ur en bil och en minskad risk att väcka ett sovande barn.